Άμεση Επικοινωνία στο contact@ine.org.cy
Αχρήματη οικονομία (cashless/digital economy)

Έρευνα Επιτροπής Οικονομικών του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων*:

«ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – είναι η  Κύπρος έτοιμη;»

Ένα δημοφιλές θέμα μεταξύ των νέων είναι το μέλλον των συναλλαγών και αν και πότε η τεχνολογία θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο και ρυθμό της ζωής μας.

Η Επιτροπή Οικονομικών του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων (ΙΝΕ) συζήτησε και άκουσε τις απόψεις για το επίκαιρο θέμα της Αχρήματης οικονομίας (ή Αχρήματης κοινωνίας όπως χρησιμοποιείται ο όρος ευρέως) με έξι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σχετικών αλλαγών και εξελίξεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, οι:

  • Ευγένιος Ευγενίου – CEO PricewaterhouseCoopers (συν. Ε.Ε.)
  • Γιώργος Τζωρτζής – CIO Τράπεζα Κύπρου, KPMG (συν. Γ.Τ.)
  • Λούης Λοΐζου – MD Loizou & Co, Chairman Hellenic Bankers Association (συν. Λ.)
  • Γιάννης Μενελάου – President Cyprus Blockchain Association (συν. Γ.Μ.)
  • Ανδρέας Ασσιώτης – Head of Economic Research Ελληνική Τράπεζα, Cyprus Blockchain Technologies Center (συν. A.A.)
  • Γιώργος Θεοχαρίδης – Associate Professor CIIM (συν. Γ.Θ.)

απαντούν σε ερωτήσεις για την ψηφιακή οικονομία που απασχολούν ολόκληρο το φάσμα της κοινωνία μας, και ρίχνουν φως στις άγνωστες, για πολλούς, πτυχές των συναλλαγών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Σύμφωνα με το Λούη Λοΐζου «η μετάβαση σε μια αχρήματη οικονομία είναι σε βάθος χρόνου αναπόφευκτη, με τα οφέλη να υπερκαλύπτουν τα κόστη». Τα αποτελέσματα της ερευνάς μας καταδεικνύουν ότι ως Κύπρος βρισκόμαστε σε αρκετά καλό βαθμό ετοιμότητας, παρ’ όλα αυτά όμως σύμφωνα με τον Ευγένιο Ευγενίου «χρειάζεται μια άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για να γίνει ο σχεδιασμός των διαφόρων ενεργειών που θα επιφέρουν την απαιτούμενη αλλαγή κουλτούρας και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην τεχνολογία».

Στο κοντινό μέλλον (δυο με τρία χρονιά) θα μπούμε σε «ρυθμούς τεχνολογικής ‘επανάστασης’» σύμφωνα με τον Γιάννη Μενελάου, κάτι με το οποίο συμφωνούν ο Γιώργος Τζωρτζής, που σημειώνει ότι η συμπεριφορά και οι προσδοκίες των καταναλωτών μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς, καθώς και ο Γιώργος Θεοχαρίδης που βλέπει την πανδημία του COVID-19 ως ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε στρατηγικούς στόχους για την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής.

Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορείτε να τα διαβάσετε στο αρχείο που επισυνάπτεται στο σύνδεσμο πιο κάτω.

Για να παρακολουθήσετε τις δραστηριότητες του ΙΝΕ, ακολουθήσετε το κανάλι μας στο Facebook: www.facebook.com/INECyprus. Αν είστε νέος/νέα ηλικίας 18 – 42 χρονών και σας ενδιαφέρει να γίνετε μέλος του ΙΝΕ, μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου στο www.ine.org.cy.

*Η Έρευνα ετοιμάστηκε από τα πιο κάτω μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του ΙΝΕ:

Γιώργο Θουκυδίδη

Κατερίνα Κυπριανού

Δημήτρη Ζάμπογλου

© 2020 Ινστιτούτο Νέων Επιστημόνων (INE) created by Sorvus Media